Na een 20-jarige carrière in het buitenland als manager in de luchtvaartsector ging Bart Buyse samen met zijn vrouw en kinderen op wereldreis. Zo ontdekte hij dat kwalitatieve en lokale koffiebars overal als paddenstoelen uit de grond schoten, behalve in België. Daar bracht hij verandering in door na zijn reis (en zijn eerste kop koffie) IzyCoffee op te richten. Nu, zes jaar later, staat hij aan het hoofd van de grootste koffiebarketen van ons land. En zijn accountant Filip staat vlak naast hem.
Wil je ook graag werken met straffe ondernemers zoals Bart?
Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.
“In 2018 kon je me vinden in een koffietruck onder een brug aan het station van Izegem”, start Bart. “Vandaag heeft IzyCoffee 18 koffiebars, en dat aantal wil ik dit jaar nog verdubbelen. Ik had van in het begin al grootse plannen. Daarom ben ik meteen op zoek gegaan naar een groot accountancykantoor, met een even groot netwerk. Maar tegelijk wilde ik ook iemand met wie ik een band kon opbouwen. Een vertrouwenspersoon die me gedurende mijn hele traject kon begeleiden. Die vond ik in Filip.”
“Om je job als accountant goed te doen, moet je inderdaad die persoonlijke connectie hebben met je klant”, vult Filip aan. “Je moet hem goed leren kennen, want alleen zo kan je het juiste advies geven en een fijne wisselwerking creëren. Zo daag ik Bart uit om na te denken over zijn cijfers en daagt hij mij met zijn ambitieuze plannen uit om op zoek te gaan naar nieuwe boekhoudkundige oplossingen. En natuurlijk verschillen we al eens van mening. Maar zo leren we ook van elkaar.”
Bart schreef zelf het businessplan voor IzyCoffee. “Voor het financieel plan heb ik wel hulp gehad. Daardoor lag er een stevige basis, waarmee ik vol zelfvertrouwen naar de markt kon om financiering op te halen. Dat soort kapitaalrondes regel ik volledig zelf. Ik haal cijfers uit mijn eigen digitale tools en die van Filip en analyseer zo mijn kosten, opbrengsten, winst en cashflow. Op basis daarvan kan ik dan een goed onderbouwd plan voorleggen aan de bank of investeerders.”
“Bart kent zijn cijfers heel goed”, vertelt Filip. “Maar dat geldt niet voor elke ondernemer. Een van de belangrijkste taken van een accountant is dan om de ondernemer zijn eigen bedrijf beter te doen kennen. Wanneer ben je goed bezig? Wanneer moet je bijsturen? Een ondernemer moet dat weten. Het geeft me dan ook veel voldoening als ik merk dat een klant dat inzicht en die interesse in zijn cijfers ontwikkelt. Vanaf dan kunnen we nog beter samenwerken en bouwen aan het bedrijf.”
“Zonder mijn accountant geen grootste koffiebarketen van België.”
“Ik ben graag met mijn cijfers bezig”, aldus Bart. “In die mate zelfs dat ik mijn kinderen van zeven en negen nu al betrek bij dat deel van mijn job. Zo leren ze over financiën en krijgen ze nu al nuttige kennis mee om later een leven op te bouwen. Mij zal je dus nooit horen zeggen dat accountant een saai beroep is. Elke dag bouw je vanuit cijfers mee aan het leven van een ondernemer. Aan zijn groei en zijn succes. Wat kan er nu boeiender zijn dan dat?”
“Doordat een groot deel van de boekhoudkundige administratie stilaan geautomatiseerd is, is er inderdaad nog meer tijd voor advies”, bevestigt Filip. “We kunnen nog beter bekijken wat haalbaar is en wat niet.” Bart lacht: “Hoe meer iemand zegt dat iets niet kan, hoe meer ik het tegendeel wil bewijzen. Filip weet dat en geeft me ook de ruimte om outside the box te denken. Maar hij denkt vooral ook mee. Hij helpt me om het onmogelijke mogelijk te maken. Zo werken we samen verder aan de toekomst van IzyCoffee.”
Let’s talk numbers. Vaste kosten, variabele kosten, opstartkosten, winstmarge … De accountant brengt kosten en inkomsten in kaart in het financiële plan — zeg maar gerust het cijferluik van het businessplan. Zo weet de ondernemer precies hoeveel hij kan verdienen met frituursnacks en hoeveel hij moet betalen.
Heeft het verhaal van Bart je helemaal overtuigd om accountant te worden? Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.
Ook dit jaar is Bockie De Repper weer ambassadeur van Accountants van Morgen. En ook dit jaar ging hij weer op pad met zijn accountant. Deze keer niet om btw-bonnetjes te verzamelen, maar wel om marktonderzoek te doen voor zijn eigen frituursnack. Maak kennis met Bockies Kaasteentjes.
Les Soeurs, dat zijn Clio, Kay en Jules. De zussen hebben al 15 jaar hun eigen modelabel met kleding, juwelen en accessoires. Wat ooit begon als een hobby heeft zich ontwikkeld tot een webshop, zes multibrandboetieks in België en de verkoop van hun collecties in buitenlandse boetieks.
Een loon waarmee je makkelijk iets vindt op de vastgoedmarkt
Geen hersenloos cijferwerk, maar doordacht advies
Nog tijd voor een leven naast je werk
Collega’s met wie je na de uren graag eens op stap gaat
Met 4 keer meer vacatures dan afgestudeerden ben je zeker van een job