Schrijfster van kookboeken. Uitbaatster van een koffiebar. Organisator van non-profitprojecten. Laura Verhulst is het allemaal. Maar ze is vooral ook Madam Bakster. In haar online bakkerij biedt ze gezonde desserts aan, zonder bloem, boter, suiker en eieren. Al acht jaar lang probeert ze op tal van creatieve manieren voor economische en maatschappelijke meerwaarde te zorgen. Haar accountant Pieter helpt haar met het eerste, zodat zij zich kan focussen op het tweede.
Wil je ook graag werken met straffe ondernemers zoals Laura?
Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.
“Toen ik begon als ondernemer, kwam er heel wat opme af”, vertelt Laura. “Daarom ging ik op zoek naar een accountant die meerdeed dan gewoon mijn financiën bewaken. Ik wilde een vertrouwenspersoon, eenpartner die even hard geloofde in mijn bedrijf als ik. Zo kwam ik uiteindelijkterecht bij Pieter. Intussen werken we al enkele jaren samen en hebben we alheel wat crisissen meegemaakt. Zeker in spannende tijden van financiëleonzekerheid is het fijn om te weten dat je kan rekenen op iemand met kennis vanzaken.”
“De laatste jaren zijn inderdaad heel uitdagend geweest voor ondernemers”,knikt Pieter. “Corona, oorlog, inflatie … Het zijn stuk voor stuk periodeswaarin een ondernemer meer dan ooit rekent op zijn accountant. Om hem erdoor teloodsen. Om hem de juiste richting uit te sturen. En vooral ook om vooruit tekijken en de toekomst te verzekeren. Als accountant krijg je dus veelvertrouwen van je klanten. Je staat heel dicht bij hen, zowel op professioneelals op persoonlijk vlak. Het is enorm interessant om vanop de eerste rij tezien hoe al die verhalen zich ontwikkelen.”
“Zonder mijn accountant geen oven vol nieuwe ideeën.”
Bij elke carrièresprong of verandering in haar privéleven neemt Laura contact op met Pieter. “Toen ik zwanger was, was Pieter net niet de eerste persoon die ik belde”, lacht ze. “Hoe beter hij op de hoogte is van mijn leven, hoe beter hij me kan adviseren. Ik spar ook graag met hem over bepaalde keuzes die ik maak als ondernemer. Pieter denkt dan mee na over de financiële impact van die beslissingen. Doordat ik een beroep kan doen op zijn expertise voor dat deel van mijn onderneming, heb ik de nodige ruimte om te doen wat ik graag doe.”
“Cijfers ingeven doe ik vandaag niet meer, daarvoor hebben we digitale tools”, aldus Pieter. “Mijn tijd gaat inderdaad vooral naar analyse en advies. De cijfers interpreteren, de gevolgen voorspellen en de juiste actie voorstellen. Zo ziet Laura bijvoorbeeld wel wat er binnenkomt en buitengaat op haar rekening, maar ben ik er om die cashflow onder de loep te nemen en te optimaliseren. Hetzelfde geldt voor haar winst: Laura kent haar food- en personeelskost, maar ik help haar om die onder controle te houden, zodat ze winstgevend blijft.”
Zodra de ondernemer break-even draait, kan er winst worden gemaakt. Yihaa! Of wacht, niet te snel. Want omzet is nog geen winst. Na de omzet moeten er nog zaken worden afgetrokken, denk bijvoorbeeld aan belastingen. Een accountant helpt om zo optimaal mogelijk de opbrengsten in te zetten.
Sinds ze ondernemer is, heeft Laura een heel ander beeld van accountants. “Als 18-jarige leek het mij maar een saaie job. Maar nu? Pieter heeft zoveel verschillende klanten. Na een gesprek met mij kan hij een vergadering hebben met een multinational. Die afwisseling lijkt me heel boeiend. Daarnaast geef je mee richting aan de koers van een bedrijf en bijgevolg ook aan het leven van een ondernemer. Voor mij is accountant dan ook een heel waardevol beroep.”
“Volledig mee eens”, besluit Pieter. “Je doet ook meer dan alleen waarde creëren voor je klanten. Door mee te werken aan het succes van bedrijven, draag je bij aan een goed draaiende economie. En dat heeft dan weer een positieve invloed op het welzijn en de welvaart van alle mensen in de maatschappij. Wees er dus maar zeker van dat je als accountant een verschil maakt.”
Heeft het verhaal van Laura je helemaal overtuigd om accountant te worden? Ontdek dan snel alle opleidingen accountancy en fiscaliteit.
Ook dit jaar is Bockie De Repper weer ambassadeur van Accountants van Morgen. En ook dit jaar ging hij weer op pad met zijn accountant. Deze keer niet om btw-bonnetjes te verzamelen, maar wel om marktonderzoek te doen voor zijn eigen frituursnack. Maak kennis met Bockies Kaasteentjes.
Na een 20-jarige carrière in het buitenland als manager in de luchtvaartsector ging Bart Buyse samen met zijn vrouw en kinderen op wereldreis. Zo ontdekte hij dat kwalitatieve en lokale koffiebars overal als paddenstoelen uit de grond schoten, behalve in België.
Een loon waarmee je makkelijk iets vindt op de vastgoedmarkt
Geen hersenloos cijferwerk, maar doordacht advies
Nog tijd voor een leven naast je werk
Collega’s met wie je na de uren graag eens op stap gaat
Met 4 keer meer vacatures dan afgestudeerden ben je zeker van een job