Studeren was niets voor mij, tot ik aan accountancy begon

Studeer je bijna af aan het middelbaar? En heb je nog geen idee wat je daarna wil doen? Dan ben je niet alleen. Febe Andries was net zoals jij. Na meerdere studies en enkele jaren werkervaring besliste ze uiteindelijk om accountant te worden. Een keuze waar ze nog geen seconde spijt van gehad heeft.

Uitzoeken wat je wil

“Na het middelbaar heb ik eerst een jaar psychologie gedaan, daarna een jaar sociaal werk en dan nog eens een half jaar toegepaste taalkunde”, begint Febe. “Al dat wisselen deed me beseffen dat ik eigenlijk niet wist wat ik wilde. En dat studeren dus niets voor mij was. Ik koos er dan ook voor om te gaan werken. Ik begon als verkoopster in een sportwinkel in Gent en klom daar op tot storemanager. Daarna heb ik diezelfde job ook gehad in een kledingwinkel.”

Tot de eigenaars van die kledingwinkel met pensioen gingen en hun winkel sloten. “Ik besloot toen om een nieuwe wending te geven aan mijn carrière en loopbaanbegeleiding te volgen bij VDAB. Ik wist namelijk wel dat ik iets administratiefs wilde doen, maar niet precies wat. Met de hulp van die loopbaanbegeleiding kwam ik uit bij accountancy.”

"Je werk evolueert constant. Dat maakt het heel uitdagend, maar ook heel interessant."

Relevante vakken en stage

Febe schreef zich in voor een tweejarig graduaat accounting administration. “Na jaren gewerkt te hebben, leek 3 jaar studeren heel lang. Dat graduaat was dus ideaal. Voor ik begon, was ik wel bang dat het weer niets voor mij zou zijn. Ook mijn vrienden en familie hadden wat schrik. ‘Accountancy, zo saai’, zeiden ze dan. Maar na enkele weken merkten zowel zij als ik dat ik op mijn plaats zat. De richting interesseerde me enorm, waardoor ik heel gemotiveerd was om te studeren.”

Wat maakte de opleiding dan zo interessant? “Alle vakken waren praktijkgericht en relevant. Soms denk je wel eens bij een vak: waarom doen we dit eigenlijk? Maar bij deze opleiding had ik dat nooit. Ook de stage van 3 maanden vond ik heel leerrijk. De eerste dagen waren wel wat overweldigend, omdat ik plots alle theorie moest omzetten in praktijk. Gelukkig werd ik goed begeleid en kreeg ik veel hulp van mijn collega’s. Daardoor voelde ik me na een paar weken als een vis in het water.”

Doorgroeien in je job

Aan het einde van haar stage kreeg Febe meteen een contract aangeboden op haar stageplek. Daar leert ze nu verder on the job, met een specifiek doel voor ogen: “Ik wil graag starters begeleiden. Enkele van mijn vriendinnen hebben zelf bedrijfjes opgestart en ik zie hoe fel zij nood hebben aan het advies en de ondersteuning van een goede accountant. Dat is dan ook precies wat ik wil doen voor startende ondernemers: hen vooruithelpen en een verschil maken voor hun bedrijf.”

Febe heeft dus een duidelijk groeitraject voor zichzelf uitgestippeld. “Ik weet waar ik naartoe wil en ik mag er op mijn eigen tempo naartoe werken. En zo blijf ik mezelf ontwikkelen. Dat moet ook in deze job. Je werk evolueert namelijk constant, omdat de wetgeving verandert en je klanten groeien. Hou je dus wel van een uitdaging? En vind je het leuk om cijfers en ideeën te analyseren? Dan is accountancy zeker iets voor jou.”

Accountancy, da’s niks voor mij, juist?

Wrong. De tijd van 9-to-5, slappe koffie en duffe pakken ligt ver achter ons.


De accountant van morgen? Die houdt van afwisseling, is een doorzetter en wil vooral zichzelf zijn. Natuurlijk, er zijn regels. En ja, soms is het gewoon hard werken. Daar gaan we niet over liegen. Maar wat je ervoor terugkrijgt — een job mét impact, werkzekerheid en nu en dan een feestje.

Beloofd.

Dus, accountancy, misschien toch iets voor jou?

Bekijk onze opleidingen
18 verhalen, 1 visie. 18 verhalen, 1 visie. 18 verhalen, 1 visie. 18 verhalen, 1 visie. 18 verhalen, 1 visie. 18 verhalen, 1 visie.

Take your shot.

Als accountant is vooruitdenken essentieel.
Ben jij iemand die altijd een paar stappen vooruit denkt?
Laat het ons weten.

Bekijk werkgevers

Waarom kiezen voor een job als accountant?

Meer dan enkel cijfers: je biedt strategisch en doordacht advies.

Uitstekende work-life balance: tijd voor werk én privé.

Collega’s met dezelfde mindset en op wie je kan rekenen.

Jobzekerheid: vier keer meer vacatures dan afgestudeerden.

Een toekomstgerichte carrière met doorgroeimogelijkheden.